כשרוצים לרדת במשקל והתוצאה המתבקשת היא חיטוב והרזיה, לא מספיק רק לספור קלוריות. שיטת ספירת הקלוריות עשויה להכשיל את הדיאטה ולגרום לאכזבה מאחר ואנו עשויים להרגיש שאנו שומרים על הכללים ובפועל לא נגיע ונראה את התוצאות. למה זה קורה? מה הסיבה? ולמה צריך לשים לב אם ספירת הקלוריות אינה העיקר?

חסר קלוריות הוא לא הדבר היחיד שחשוב בהצלחת הדיאטה!!!
מרבית הדיאטות מבוססות על ספירת קלוריות. יש בכך לא מעט הגיון כיוון שעל מנת לרדת במשקל צריך להיות בחסר קלורי יומי (מאזן קלורי שלילי). כלומר, להכניס לגוף פחות קלוריות ממה שהוא צורך וכך לגרום לו לשרוף קלוריות של שומן מתוך הגוף במקום החסר שנוצר. ניתן כמובן ליצור את החסר הקלורי על ידי ביצוע אימוני כושר השורפים קלוריות ו/או לשלב בין דיאטה דלת קלוריות לפעילות גופנית, כדי להשיג את התוצאה המרבית של הירידה במשקל. מכאן אנו למדים שיש חשיבות לכמות הקלוריות בתפריט אך זה לגמרי לא העיקר! חסר קלורי יומי לא בהכרח יגרום לגוף לשרוף שומן! חשוב לשים לב מה אנו מכניסים לפה! צריך לראות האם המזון שאנו מכניסים לגוף יכול לעודד את שרפת השומן או דווקא לגרום להגדלת מאגרי השומן. במקרים אלו, הגוף היה חייב "לשרוף" משהו אחר במקום רקמת השומן וזה עלול להיות דווקא השריר שלנו… נכון במיוחד כאשר אנו מבצעים פעילות גופנית רבה. בכל אופן, אפשר להבין כי החסר הקלורי היומי לא לבדו יגרום לנו להוריד את אחוזי השומן, גם כאשר אנו משלבים פעילות גופנית יחד עם תהליך הירידה במשקל.
איך זה עובד בדיוק?
זה אולי נשמע מבלבל אך דוגמה פשוטה יכולה להסביר היטב את הכוונה. אם למשל נחליט להיכנס אל תהליך של ירידה במשקל עם דיאטה דלת קלוריות ונבחר לחיות על 1000 קלוריות ביום (הערה- זוהי לא המלצה לכמות קלוריות נכונה בדיאטה אלא רק מספר להדגמה!). כמות זו של קלוריות מהווה חסר קלורי יומי כי רוב האנשים זקוקים ל- 1500-2500 קלוריות ביום. מכאן ניתן לשאול: אם שומרים על 1000 קלוריות ביום, אפשר לאכול כל מה שרוצים עד 1000 קלוריות ועדין לרדת במשקל ולשרוף שומנים? האם אפשר לאכול 1000 קלוריות המגיעות משוקולד? האם אפשר לאכול 1000 קלוריות המגיעות מגלידות או סוכריות? מה ההבדל לעומת צריכה של 1000 קלוריות המורכבות מבשר, אורז, ירקות, לחם וגבינות? הרי בפועל יש חסר קלורי יומי?
הסיבה להבדל היא למעשה המזונות שנכנסים אלינו לגוף ומה הגוף יודע לעשות איתם. במילים אחרות, כדי לשרוף שומן ובמיוחד כדי לבנות מסת שריר (אם כמובן מתאמנים), הגוף חייב לקבל את אבות המזון שבונים את השרירים (חלבונים ופחמימות). כאשר מה שנכנס לפה מגיע רק שומן כמו שוקולד, עוגות, ממתקים וכדומה, הגוף במצב כזה לא יוכל לבנות את השרירים אלא רק את רקמת השומן!
לא עובד: תפריט דל קלוריות עם הרבה שומן?!
למשל מצב בו אנו אוכלים תפריט דל קלוריות אך עם כמות גבוהה של שומן, במצב שכזה הגוף לא ישרוף שומן למרות החסר הקלורי ובמקביל לא יוכל לבנות את השרירים למרות האימון הגופנית.
אז במה יורדים?
מה שבפועל יקרה הוא שאומנם נראה ירידה מסוימת במשקל, אך מה שיקרה זה פירוק השריר ולא שרפת השומן. יכול להיות שנראה שינוי במשקל בכיוון ירידה לאורך זמן, אך לא נרגיש אותו בגוף! לא נראה שאנו מתעצבים, אחוזי השומן לא יהיו בירידה אלא עלולים גם לעלות, לא נרגיש שאנו מתחזקים וגם ההיקפים בגוף עשויים לפחות. לא ישימו לב לכך שאתם יורדים במשקל וגם הבגדים לא ישבו עליכם יפה, למרות שירדתם במשקל.
האם זה קורה אצל כולם?
תופעות אלו מוכרות במיוחד בקרב אנשים שעושים דיאטות לפי ספירת קלוריות או לפי נקודות. למשל, יש כאלה שירדו הרבה במשקל תוך כדי ספירה של קלוריות ומתחילים לשלב פעילות גופנית, עולים במשקל ומרגישים חלשים באימון, לא יורדים באחוזי שומן ומרגישים מתוסכלים מהדיאטה שעבדה בעבר ועכשיו כבר לא מזיזה יותר מידי. זה בדיוק השלב לשנות את התפריט ולא לספור רק קלוריות, אלא לבחון ממה מורכבות הקלוריות בתפריט.
תשומת לב לכל ביס- זה שם המשחק!
מכאן שהרכבת התפריט היומי רק לפי כמות קלוריות יומית, בלי לשים לב לסוג המזון שאוכלים עלול לפגוע בתוצאה הסופית. לכן, בלי קשר לכמות הקלוריות היומית שאוכלים בתפריט, חייבים להקפיד לשלב מספיק חלבונים ופחמימות בתפריט. אם מבצעים פעילות גופנית חייבים להקפיד על כמות חלבון טובה בתפריט המתאימה לבניית השרירים לפי סוג הספורט. חשוב מאד להקפיד על מה אוכלים לפני ואחרי אימון וכמובן על תזמון האכילה ביחס לאימון. כלומר, אי אפשר לאכול כל מה שרוצים בתפריט כל עוד שומרים על ערך קלורי יומי נמוך ולצפות מהגוף לשרוף שומן, לבנות שרירים ולהתחטב.