אתם מתאמנים ברצינות כדי לרדת במשקל והחלטתם לדלג על החלק האירובי. האם דילוג על הפעילות האירובית עדיין תוכל להוביל אתכם לירידה במשקל? אל דאגה, לא הכל אבוד, עדיין תוכלו להתחטב ולרדת במשקל גם מאימוני כוח בלבד.
מרבית האנשים המנסים להפחית במשקל סבורים כי ראשית עליהם לעסוק בפעילות אירובית ובהמשך לשלב גם את אימוני הכוח. יכול להיות מצב אחר בו אתם מעוניינים לרדת במשקל אבל פשוט שונאים לבלות את זמנכם על אחד ממכשירי האירובי. פעילות אירובית מעלה את דרישת הגוף לחמצן לצד אינספור יתרונות בריאותיים נוספים כמו מניעת מחלות לב, כלי דם ושיפור הסיבולת לב ריאה.
האם ירידה במשקל יכולה להתרחש כלל ללא ביצוע של פעילות אירובית?
בפעילות אירובית מתונה כמו הליכה מהירה, רכיבה או ריקוד כמות הקלוריות הנשרפות אינה גדולה במיוחד, שעה של פעילות מסוג זה 3-4 פעמים בשבוע תביא אתכם להוצאה אנרגטית של כ-1000 קלוריות שבועיות לכל היותר. 1000 קלוריות זה לא הולך ברגל, אבל זה לא מספיק. זה שווה ערך לגירעון קלורי יומי של 120-150 קלוריות השוות לכוס חלב ויוגורט. כשנמצאים בתהליך של דיאטה ומבצעים רק פעילות אירובית, האדם המתאמן יאבד כ-20-25 % של מסת שריר במהלך התהליך, דבר שיגרום לגוף להיראות רופס ורכרוכי. במקום לעלות את קצב חילוף החומרים אתם מורידים אותו. ירדתם 5 ק"ג? סביר להניח שאיבדתם קילו או שניים של מסת שריר.
אימון כוח: זה למעשה הסיפור המרכזי
חשוב לזכור שאימוני כוח הם לא רק למפתחי גוף מקצועיים. כשזה מגיע לדיאטה בה דואגים לבצע גם אימונים אנאירוביים (אימוני כוח), האפקט יהיה משמעותי יותר אם תרימו משקולות. מטרת אימון הכוח היא לפתח מרכיבים ייחודים בכושר הגופני ולעלות את מסת השריר. חלקכם אולי ישאלו: "אני בכלל לא רוצה לפתח שרירים, למה לי להרים משקולות?" כתוצאה מאימון כוח לגוף יש דרישה גבוהה יותר של קלוריות לעומת אדם נורמאלי שאינו מתאמן. כל קילוגרם שריר מגביר את דרישת הגוף לאנרגיה וכתוצאה מכך להוצאה אנרגטית גבוהה יותר במהלך היום. האם זה השינוי המשמעותי? האם הגוף ישרוף כל כך הרבה באימוני כוח? כן ולא. הגוף ישרוף מעט יותר כפי שנאמר (20-30 קלוריות נוספות ליום על כל קילוגרם שריר) אבל השינוי המשמעותי לא יתרחש בגלל דרישת הגוף ליותר קלוריות. היתרון המשמעותי בשילוב אימוני כוח בתכנית האימון הוא שהאדם המרזה לא יאבד את אותם 20-25% מסת שריר שהיה אמור לאבד אילו היה משלב רק אימונים אירוביים, אלא גם יעצב ויחטב את גופו במקביל לתכנית ההרזיה. נשמע הוגן, לא?
מה קורה עם הנושא התזונתי?
פעילות גופנית ללא הקפדה על תפריט תזונתי מאוזן, אמנם תחזק את הגוף אך התוצאות לא יהיו מושלמות בלעדיה. יש להקפיד על תפריט תזונה הכולל כ-4-5 ארוחות קטנות הפרוסות לאורך כל היום, יש להקפיד על צריכה מרובה של מים ולהפחית את הצריכה של מאכלים מתוקים, מלוחים ושומניים. על כל מקרה תמיד יהיה מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית בנושא זה, בדיוק כמו שלא תנסו לתקן את האוטו לבד.
שורה תחתונה: אירובי, כוח או שניהם?
שיהיה ברור: התוצאות הטובות ביותר יגיעו אם תשלבו בין האימונים האירוביים לבין אימוני הכוח לבין התזונה. הזנחה או וויתור על אחד מהשלושה לא תביא אתכם לתוצאות הטובות אליהם אתם שואפים. פשוט תכננו את היום ואת סדר הארוחות, שריינו ימים ושעות קבועות לאימונים וחלקו את זמני האימון כך שלא תזניחו את האימון האירובי או הכוח. חושבים שאתם צריכים כמה שעות בחדר כושר כדי להספיק הכל ועדיין לראות תוצאות? ממש לא! אולי תתפלאו ותשמחו לקרוא את "הסוד לשמור על כושר: להתאמן פחות" ותראו איך גם מאימוני כושר קצרים אפשר להפיק את התועלת.