סופגנייה: חושבים שרק הקלוריות נחשבות? תחשבו שוב!

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

שמונת ימי החנוכה מפגישים אותנו עם מאכל החג המסורתי או במילים אחרות עם פצצת קלוריות שעולה לנו בממוצע כ-500 קלוריות ליחידה (במקרה הטוב כמובן וללא תוספות). אז למה נס פח השמן גזר עלינו את חתיכת הבצק המטוגנת במילוי הריבה הזאת. אם מדברים על מטוגן אז הנה עובדה חשובה שתדעו לפני קריאת המאמר. על פי מחקר גדול שנערך בהולנד על כ-120 אלף אנשים מאכלים מטוגנים ועל כאלה ששורפים את המזון (כמו ההשחמה של הסופגניה) מגביר את הימצאות החומר אקרילאמיד אשר מגביר את הסיכון לסרטן הרחם והשחלות.  

 

 

מבלי לדבר על המחקרים הרבים וההשלכות הבריאותיות שיש על אוכל מטוגן, רבים מהאנשים היו שמחים לדעת האם אותן 500 הקלוריות של הסופגנייה יכולים להיעלם להם על ידי פעילות גופנית? האם רק הקלוריות נחשבות לאחר שהכנסנו לגופנו מאכל חסר כל ערכים תזונתיים? יאיר מיכאלי מדריך ספינינג בכיר העלה את השאלה הכל כך מתבקשת בפורום המקצועי לתזונת ספורט ותורת הכושר הגופני בניהולו של גיא שלמון: 

 

שאלה: אחד הדברים המעט מרגיזים לראות הוא האשליה שמדריכים רבים נוטעים במתאמנים, שאימון הספינינג בן השעה "ישרוף" את הסופגניה שיאכלו באותו היום. אודה לך על הסבר מדעי על ההבדל בין סופגניית 500 קלוריות לבין אימון בו "שרף" המתאמן 500 קלוריות.. כמה באמת יש השפעה לשעה או שעה וחצי של פעילות אירובית או אנאירובית על ה"זבל" שהחדרנו לגוף?

 

 תשובתו של גיא שלמון:

אין כאן מדע מסובך, אלא הסבר פשוט וצורך בהבנה. ספינינג (סייקלינג), ריצה או כל פעילות גופנית של סבולת לב ריאה, היא פעילות ששורפת קלוריות המגיעות מניצול של אבות מזון. אם נשים לרגע את תרומת החלבונים בצד, הניצול העיקרי לאנרגיה מגיע מפחמימות ושומנים. בהנחה ושרפת 500 קלוריות (יש לומר 500 קילו קלוריות) בפעילות גופנית כל שהיא, הניצול של 500 הקלוריות עשוי להתבטא באופן שונה ביחסים שבין תרומת הפחמימות לתרומת השומנים לסך הכללי של האנרגיה, כפועל יוצא של עצימות המאמץ ומשך המאמץ.

 

סופגנייה: מלאה בקלוריות – ריקה באיכות תזונתית

אבל בואו נשים לרגע את הדיון הקלורי בצד. סופגנייה, כמוצר מזון, אינה נמדדת רק בערך הקלורי שלה, אלא גם באיכות המרכיבים התזונתיים שלה וביחס בין אבות המזון. לצורך הדוגמה, סופגנייה עשירה בפחמימה (בממוצע 50 גרם פחמימה ל- 100 גרם סופגנייה) ומכילה כמות גבוהה של שומן. לעומת זאת, יחסית לשאר המרכיבים, היא דלה בחלבון. היא גם חסרה בוויטמינים ומינרלים רבים… מה שהופך אותה למזון עתיר קלוריות, אך לא מזין מבחינת איכות תזונתית. ההשחמה של הסופגנייה (הצבע הכהה של הציפוי) נוצרת כתוצאה מתהליך הטיגון של העמילן בשמן. בכימיה, ראקציה זו נקראת "ראקציית מיארד" והיא ריאקציה המתרחשת בין סוכרים (לרבות גלוקוז) לבין חומצות אמינו (לרבות אספרגין שהיא נגזרת של חומצה אמינית אספרטית) כאשר הם נחשפים לחום גבוה (טיגון). התוצר הכימי של התהליך הזה נקרא "אקרילאמיד" והיום מייחסים לו השפעות מזיקות לבריאות כאשר צורכים ממנו כמות גדולה. לא יודע אם זה ירגיע אתכם, אך התוצר הזה נוצר בטיגון עמילן של תפוח אדמה = צ'יפס, יותר מאשר בסופגנייה.

 

בשורה התחתונה

פעילות גופנית תשרוף קלוריות, וייתכן את סך הקלוריות שיש בסופגנייה אך אבל לא תחפה על החסרונות הרבים שצוינו קודם. 

שתפו עם חברים
את הכתבה

שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook

עקבו אחרינו

כתבות נוספות

הצטרפות לקבוצה הסגורה שלנו בפייסבוק

מאמנים ומתאמנים, שואלים, מתייעצים, מדברים ולומדים. הצטרפו ליותר מ-17,000 חברים.