עלייה במודעות לחשיבות של אורח חיים בריא תורמת לפופולאריות של פעילות גופנית במכוני כושר ובענפי ספורט שונים. עם זאת, פציעות הן לצערנו חלק בלתי נפרד מהחוויה הספורטיבית ולא תמיד אפשר למנוע אותן ב-100%. מצד שני, יש תנאים מצטברים שבהם פציעת ספורט יכולה להתגבש לכדי תביעת פיצויים וקיימות נסיבות בהן אפשר לפנות לגופים שונים כדי לממש זכויות והטבות.

התנאים להיווצרות עילת תביעה לא קשורים ישירות לסוג הפעילות הגופנית שבה עוסקים אלא למאפייני הפציעה עצמה. ראשית, על הנזק להיות קונקרטי בשביל להיחשב מספק להגשת תביעה ולכן אי אפשר לדרוש פיצויים בגין חתך או שריטה.
שנית, בכדי שתקום עילה לתביעה נזיקית צריכה להתקיים רשלנות של צד ג' – בעוד ספורטאי שמבוטח בפוליסת ביטוח פרטית עם מרכיב של פיצוי בגין פעילות ספורטיבית ספציפית יכול לדרוש אותו גם בלי מעורבות של אנשים אחרים. לשם השוואה, אירועי ספורט שנערכים תחת תחום אחריות של איגודי ספורט, התאחדות או ארגונים אחרים מאפשרים הגשת תביעה ישירות נגדם. מנגד, במידה ומדובר בפציעת אימון בחדר כושר מוסדר התביעה מוגשת נגד חברת הביטוח שלו.
מתי מגישים תביעה לביטוח לאומי?
מאמן, שחקן או ספורטאי שמתפרנס מעיסוק בספורט נחשב מבחינת ביטוח לאומי לעובד ולכן פציעה שלו מוגדרת "תאונת עבודה". מעבר לפציעות רגילות עקב חבלה, אפשר להגיש תביעות בגין תאונות עבודה של ספורטאים על רקע פגימות כתוצאה משחיקה, פציעות בדרך אל או מהעבודה הביתה וכן הלאה.
מי שנפגע בתאונת עבודה בגלל שהוא מתפרנס מספורט זכאי לדמי פגיעה בגין עד 91 ימי מחלה לאחר הפציעה. גובה דמי המחלה לכל חודש מחושבים באופן הבא: גובה המשכורת החודשית ברוטו של הנפגע, בניכוי סכום של 25%. כמו כן, לשם חישוב המשכורת מכליל הביטוח הלאומי את כל המשכורות של אותו ספורטאי בתקופה שטרם פציעתו, לרבות שכר שהרוויח מעבודה אחרת.
מה לגבי פוליסת ביטוח פרטית?
התנהלות מול ארגוני ספורט והמוסד לביטוח לאומי רלוונטית בעיקר עבור ספורטאים מקצועיים, בעוד אנשים שעוסקים בפעילות גופנית כתחביב יצטרכו להגיש תביעה לחברת הביטוח הפרטית שלהם. כאן צריך לבדוק לעומק את מאפייני הפוליסה ולברר איזה סוג של פציעות היא מכסה ובאילו תנאים ניתן להגיש תביעת פיצויים.
כיום יש חברות ביטוח שונות שמציעות מספר סוגים של פוליסות עבור אנשים שעוסקים בפעילות ספורטיבית. ההמלצה בהקשר הזה היא להתאים את אופי הפוליסה לסגנון החיים, לוודא שענף הספורט מופיע במפורש בפוליסה ולבדוק מהם התנאים, הסייגים והמגבלות שבגינם חברת הביטוח עלולה לשלול את הזכאות לתשלום פיצויים או מימון השיקום.