חלב: האם בכלל בריא לנו?

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

חג שבועות הוא גם יום הביכורים – בחג זה היו מביאים בזמן המקדש את קרבן מנחת הביכורים, המכונה גם שתי הלחם, מהחיטה שמבכירה בתקופה זו של השנה. ביום זה הייתה מתחילה תקופת הבאת הביכורים, במהלכה היו מביאים החקלאים את ביכורי אדמותיהם לבית המקדש. עם השנים אנו הפכנו את חג השבועות גם לחג החלב, מבלי לזכור את את הקציר ופירות אדמת ארץ ישראל. במאה הקודמת אף אחד לא היה מעלה על דעתו להכניס מוצרי חלב לטנא ששולחים עם ילדים לגן ולבית הספר, והוא הכיל רק פירות וירקות. לתוצריו של קציר החיטים יש יתרונות בריאותיים רבים אך לעומת זאת עניין הבריאות של מוצרי החלב הם הנושא החם והמדובר ביותר היום: בריא או לא בריא? על כך יש מחלוקות רבות אך אי אפשר להתעלם מהמחקרים האקדמאיים הרבים המצביעים על החלב כעל מוצר שאינו בריא כלל וכלל אותו אנו מכניסים לגופינו. מוצרי החלב מכילים כמויות גדולות של מלחים, סוכרים וחומרים משמרים ומייצבים.  מה שרובנו לא יודעים זה שחלב הוא מוצר מעובד ותעשייתי לכל דבר.

 

חלב: על מה המהומה? צילום: cc by Sprogz

 

הקשר בין צריכת חלב לסרטן

בספרו של ד"ר קולין קמפבל מחקר סין (The China Study) נכתב רבות על נושא צריכת החלב. הספר של ד"ר קמפבל הוא סקר התזונה המקיף ביותר שנעשה אי-פעם באוכלוסייה אנושית. ישנו תיעוד מקיף הרגלי התזונה, מאפיינים שונים של אורח-חיים, תחלואה ותמותה בקרב 6,500 אנשים ב-65 מחוזות כפריים או כפריים למחצה בסין. הנבדקים השיבו לשאלונים, עברו בדיקות דם ושתן, תפריטם נבדק במשך שלושה ימים ומזונם עבר ניתוח מעבדה. בשיטה זו נמצאו למעלה מ-8,000 התאמות סטטיסטיות משמעותיות בין משתנים של סגנון חיים, תזונה ומחלות. הסקר החל ב-1983 ותוצאותיו פורסמו כבר ב-1990. הספר הפך לרב מכר בארה"ב. נשיא ארה"ב ביל קלינטון קרא את הספר ובעקבותיו החליט לוותר על מוצרי בשר וחלב.

 

נושא מרכזי בעבודתו של קמפבל לפני "מחקר סין" היה הקשר שבין צריכת חלבון להתפתחות סרטן הכבד, מחלה שקטלה המוני ילדים פיליפיניים בתקופת המחקר. מסתבר כי צריכת חלב מגבירה את ייצורו בגוף של הורמון הגדילה IGF-1, שקשור לגרימת סרטן הערמונית, סרטן השד, ולסרטן השחלה, וזאת משום ככל הנראה שהגלקטוז (תוצר פירוק סוכר החלב) רעיל לתאי השחלה. מסתבר שהורמוני המין הנמצאים באופן טבעי בחלב הפרה חשודים בהאצת ההתפתחות של תאים סרטניים בגוף.

 

רבים מהישראלים בכלל לא מעכלים חלב

הידעתם כי 80 אחוז מהאוכלוסייה בישראל סובלת מאי-סבילות ללקטוז? כך על פי מחקר ישראלי בו השתתפו 439 ישראלים (96 יהודים ממוצא אשכנזי, 96 יהודים ממוצא עיראקי, 96 יהודים ממוצא מרוקאי ו – 151 ערבים בדואים) ונבדקה השכיחות של אי-סבילות ללקטוז (סוכר החלב) בשיטות מתקדמות, על-ידי בדיקה מולקולרית של דגימות DNA של המשתתפים במחקר. אי סבילות ללקטוז יכולה להתבטא בנפיחות בבטן, גזים, שלשולים, כאבי בטן, כאבי שרירים, עצירות וכאבי ראש.


צפו בוידאו של יו"ר מחלקת תזונה בבית הספר לבריאות הציבור של הרווארד, פרופ' וולטר ווילט:

 

צריכת חלב והשומן הרווי בתזונה שלנו

האם מוצרי חלב הם מזון בריאות? על פי רוב, כן, ולכן צורך אותם ללא הגבלה.
התוצאה: עפ"י פרסומים של משרד החקלאות האמריקאי (הגוף האחראי על המלצות הבריאות בארה"ב) מוצרי חלב הם מקור מרכזי לצריכת שומן רווי בתזונה מערבית. שומן רווי הוא אויב בריאותי ראשון במעלה, שכן הוא מעלה את הסיכון לתמותה ממחלות לב – גורם המוות מספר אחת בעולם המערבי.

מזהמים סביבתיים מסרטנים בחלב

עפ"י דו"ח השירותים הוטרינריים האחרון שפורסם לציבור (דו"ח לשנת 2011), בכ– 10% מדגימות החלב הגולמי בישראל נמצאו רמות גבוהות מהתקן של רעלנים מסוג אפלאטוקסינים. אפלאטוקסינים הם רעלנים, הפרשות של פטריות עובש שמקורם ככל הנראה בתחמיץ שניתן לפרה, שהוכרו כמסרטנים ע"י ארגון הבריאות העולמי. גם למשרד הבריאות יש המלצות בעניין – לינק.

 

הסידן במוצרי חלב?

הסידן בהחלט חשוב, אך מוצרי חלב אינם המקור היחידי לסידן ובכלל אינם המקור הטוב ביותר לסידן. ברוב מוצרי החלב יש כמויות גבוהות של כולסטרול שומן רווי, מלח, חומרים מייצבים ותוספים שונים וסינתטיים. את הסידן במוצרי חלב רבים מוסיפים בצורה מלאכותית, בדרך כלל מחומרים באיכות ירודה, שספיגתו מוטלת בספק. במחקרים אין כלל מחלוקת, צריכת מוצרי חלב אינה תורמת לבניית עצמות חזקות. למעשה, במדינות שבהן צורכים הכי הרבה מוצרי חלב, יש גם הכי הרבה בעיות צפיפות עצם ואוסטאופורוזיס.

אנחנו השתכנענו. בשבועות הזה, רבים מאיתנו ככל הנראה יחזרו לחגוג את חג הקציר, חג הביכורים עם מגוון פירות ומלחמים טריים מתבואת הארץ. חג שמח!

שתפו עם חברים
את הכתבה

שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook

עקבו אחרינו

כתבות נוספות

הצטרפות לקבוצה הסגורה שלנו בפייסבוק

מאמנים ומתאמנים, שואלים, מתייעצים, מדברים ולומדים. הצטרפו ליותר מ-13,000 חברים.