משחק הכדורגל הוא ענף הספורט הפופולארי ביותר בעולם. בשנים האחרונות מספר הנשים אשר פעילות במשחק גדל בצורה משמעותית. נמצא ששחקניות כדורגל סובלות מפציעות יותר משחקנים. בפרט, הסיכון לקרוע את הרצועה הצולבת גדול פי 5-10 בקרב נשים !
לאור הנתונים המדאיגים, בשנת 2008 התכנסה וועדת מומחים במטרה לתכנן חימום מקדים לאימונים ומשחקים במטרה להפחית את כמות הפציעות. הוועדה כללה את שתי קבוצות מחקר מובילות בעולם למניעת פציעות ברכיים מנורווגיה וארה"ב, בשיתוף עם צוות הרופאים של ארגון פיפ"א.
לאחר דיונים ממושכים הוחלט על חימום בשם "11+" הבנוי משלושה חלקים שונים:
1. תרגילי ריצה במהירויות נמוכות (8 דקות)
2. תרגילי חיזוק, שיווי משקל וניתורים (10 דקות)
3. תרגילי ריצה במהירויות גבוהות (2 דקות)
לאחר תכנון החימום, יצא לדרך מחקר ענק בנורווגיה בו השתתפו 93 קבוצות כדורגל נשים בגילאי 15-16 (1892 משתתפות). מטרת המחקר הייתה לבדוק את יעילות חימום 11+ בהיבט של מניעת פציעות. המשתתפות חולקו בצורה אקראית לקבוצות ניסוי וביקורת. קבוצות הניסוי ביצעו את חימום ה-11+ לפני כל אימון ומשחק. לעומתן, קבוצות הביקורת המשיכו לבצע את החימום הרגיל שלהן מבלי שום שינוי.
בתום העונה, נמצאה ירידה בת 30% בכמות הפציעות בקרב משתתפות קבוצות הניסוי. שימו לב לנתון המעניין הבא, מבין כל התרגילים בחימום 11+, לא ניתן למצוא אפילו מתיחה סטטית אחת. נשאלת השאלה, כיצד ייתכן שהמומחים הגדולים בעולם הרכיבו תוכנית התערבות למניעת פציעות שלא כרוכה במתיחות סטטיות? התשובה לכך עשויה להפתיע.

נכון להיום, לאחר כמות אדירה של מחקרים שהתבצעה במטרה לבדוק את יעילותן של מתיחות סטטיות במניעת פציעות, לא נמצאו ממצאים ברורים המלמדים על אפקט מפחית פציעות. במילים אחרות, בכלל לא ברור שמתיחות סטטיות תורמות להפחתת פציעות.
בשורה התחתונה: מחקר זה מלמד על חשיבות החימום המורכב מתרגילי ריצות, חיזוק, שיווי משקל וניתורים להפחתת פציעות.
מקורות:
Torbjørn Soligard et al. injuries in young female footballers: cluster Comprehensive warm-up programme to prevent injuries in young female footballers: cluster randomised controlled trial. BMJ 2008; 337; a2469