
אם אנו "חייבים משהו מתוק בסיום הארוחה"…כמה זמן עוד תוכלו למנוע מעצמכם את זה? אם אינכם יכולים "לשתות קפה בלי איזה עוגייה או נשנוש בצד"…כמה עוד תוכלו להתנהל בלי "המשהו הזה" בצד?
חייב, לא מסוגל ולא יכול – הן מילים מוחלטות, סגורות, שמושכות אותנו למה שאנחנו מורגלים. זה לא רצון, זו לא בחירה, זה לא לפעמים כן ולפעמים לא, זה שלי ולא תוכלו לקחת את זה ממני. אם אתם מאמנים ב:" כשאפתח חבילה היא תיגמר", יש סיכוי מסוים שהיא לא תיגמר? ככה אני! אי אפשר לשנות! אם אתם "לא מסוגלים לראות שיש שאריות", יש סיכוי בכלל לשאריות? חרצתם את גורלן…
בדיוק כך לגבי הדעות המוצקות הנוגעות בהרזיה: "כדי לרדת במשקל צריך לסבול", "קשה לבשל אוכל בריא, זה דורש הרבה זמן והתעסקות", "פעילות גופנית היא לא מהנה, לעולם לא אוכל ליהנות ממנה". זה קשה, זה מסובך ואי אפשר ליהנות מזה..עם מחשבות כאלה: יש סיכוי בכלל שאי פעם תיהנו מפעילות גופנית?
זוהי הסיבה למעשה שאנו מוצאים עצמנו מתחילים פעילות גופנית או תהליך של דיאטה עם הרבה מוטיבציה, הרבה השקעה והתעסקות, אבל לא מצליחים להתמיד בה לאורך זמן. וכאשר התהליך לא מצליח אפילו למשך תקופה קצרה, מיד מתלווה לחוסר ההצלחה תחושה של תסכול וכישלון. לא תמיד אנו באמת מבינים שזה היה מועד לכישלון ממש מהרגע הראשון – לא תוכלו להצליח ממקום של סבל ומאמץ! כשבראשנו דיאטה וספורט נתפסים כפעילות קשה עם סבל והרבה מאמץ, האם יש לכם בכלל סיכוי להצליח? אין סיכוי!
קחו לדוגמא את המחשבה: "אם חרגתי מהמתוכנן הלך לי כל היום" ואחותה הזהה: "אם כבר חטאתי- אז למה לא עד הסוף?" מומלץ להחליף את התפיסה כך שתאפשרנה התנהלות חיובית אפילו שלא הכל הולך כמו שרציתם. למשל: "אוקיי חרגתי, היה ונגמר, מעכשיו היום שלי ימשיך טוב אם לא טוב יותר", או "תקנו את היום שהתחיל רע, זו הזדמנות מצוינת להרגיש טוב עם עצמכם" ועוד יותר מכך: "יום שתוקן בהצלחה הוא יום מוצלח במיוחד".
מחשבה שיוצרת מציאות חדשה
השתמשו בחשיבה כמו: "אני יודע שאני מסוגל להמשיך ולאכול מה שנכון עבורי, אפילו אם בנקודה מסוימת ביום זה לא היה כך" או " מעכשיו אני מניח לכל החטאים, ואמשיך מרגע זה עם הדברים הטובים שרציתי שיתקיימו" וכדומה.
הכוח האדיר של המחשבה
כוחה של מחשבה הוא אדיר, כמו שביכולתה הוא להכשיל אותנו, גם בכוחה להוביל אותנו לדרך המלך ולהצלחה. השתמשו ב: "אני יכול" "אני מאמין ביכולות שלי" הפעם אני הולך לעשות זאת בצורה שונה" "יום שהתחיל רע עדיין יכול להיות יום נפלא ולהסתיים בצורה טובה מתחילת היום" הפכו את היום שלכם לכזה.
למחשבה יש כוח אדיר, כפי שבכוחה להכשיל אותנו בקלות, כך בכוחה להוביל אותנו להצלחה. "אני יכול", "אני מאמין ביכולת שלי", "הפעם זה יהיה שונה כי…", "יום שהתחיל רע עדיין יכול להיום יום נפלא". זה הרגע להפוך אותו לכזה!
זוכרים את: "אם חרגתי מהמתוכנן הלך לי כל היום" ו-"אם כבר חטאתי- אז למה לא עד הסוף?" או את "כדי לרדת במשקל צריך לסבול", "קשה לבשל אוכל בריא, זה דורש הרבה זמן והתעסקות", "פעילות גופנית היא לא מהנה, לעולם לא אוכל ליהנות ממנה" וזה יכול להימשך עוד ועוד…זכרו כי מחשבה לבסוף היא זו שיוצרת את המציאות. אחרי הכל אם : "אחרי כל ירידה במשקל אני עולה הכל חזרה" האם תוכלו להצליח בתהליך? אתם מזמינים את העלייה במשקל באופן לא מודע. ככל שתמשיכו לאחוז במחשבות אלו, אתם תזמינו אותם אליכם.
ו"אם כבר חטאתי היום, אז עד הסוף"…זה בדיוק כמו כדור שלג, בלתי ניתן לעצירה. למה זה כך? כי המחשבה נמצאת בראשנו! ההתנהגות שלנו היא התוצאה של המחשבה. הקיבעונות המחשבתיים לא מצטמצם רק לאוכל או לספורט, זה גם על עצמנו, תפיסות מושרשות שהן חלק מהדימוי שלנו. את חלקן כבר אימצנו בילדותנו, הקושי לשנותם הוא גדול. מבחינתנו אלו הן לא מחשבות זוהי המציאות, אלו עובדות!
איך אנחנו בשאר התחומים בחיים?
לדוגמא: "אתם חושבים שאתם בני אדם של הכל או לא כלום, אנשים של שחור או לבן, אנשים שסבורים שאם זה לא מושלם זה לא שווה בכלל" אתם וותרנים לעצמכם" אם כן שווה לבדוק האם יש מקום או תחום בחייכם שבו אתם מתנהלים באופן שונה? תחום שבו אתם לא מוותרים לעצמכם? בוודאי, בעבודה למשל, אתם לא מוותרים לעצמכם ולעובדים שלכם…ואם אתם כבר חושבים ומוכנים להטיל ספק במחשבות אלה לגבי עצמכם אתם לפתע גם מגלים שאפשר לסדוק אותם. אז שימו לב, אתם לא תמיד כאלה, אתם מתנהלים כך רק בתחום מסוים, במקרה שלנו זה תחום התזונה והרגלי האכילה שלנו. "אני מוותר לעצמי באוכל" זה משפט קצת פחות עצמתי אך עדיין קיבעון מחשבתי שמוביל אתכם למקום מאוד ברור: וויתור לעצמכם באוכל. מצד אחד יצרתם לעצמכם מחשבה שמכשילה אתכם ומצד שני מאפשר לכם לקבל את הכישלונות בהבנה וסלחנות. זהו מערך הגנתי שיתרנו לעצמנו המשרת אותנו באופן בלתי מודע. הוא נמצא אצלכם בראש.