ירידה במשקל הגוף, הפחתת אחוזי שומן ושיפור האסתטיקה הגופנית באופן כללי מהווים כיום את מטרות האימון השכיחות ביותר אצל העוסקים בפעילות גופנית ובשמירה על אורח חיים בריא . נציין ונאמר שמטרות אימון אלו בגילאים הצעירים שכיחות יותר מאשר בגילאים המבוגרים. אזי, מטרת אימון כמו שיפור מצב בריאותי הנה שכיחה למדי.
מדריך טוב הוא מדריך שמוביל גם לתוצאות?
השגת מטרת אימון מסוימת בכלל והפחתת משקל ואחוזי שומן – בפרט מצריכים מקצועיות לא מועטה של מדריך הכושר. הקשר בין מקצועיות המדריך להשגת מטרת האימון הדוק ואחד הגורמים לכך הנה שעל מנת להשיג תוצאות ולהתקדם יש לבצע את האימון בצורה אפקטיבית תוך בחירת התרגילים והאינטנסיביות המתאימים. למותר לציין שללא ביצוע אימונים אפקטיביים לא יחול שינוי של ממש במצבו של המתאמן ולעיתים הדבר גובל בתסכול, אי התמדה, הוצאה ניכרת של כסף על מוצרים 'מיוחדים' של 'מומחים' (לרבות בתחום הירידה במשקל) תוך ציפייה להשגת מטרת האימון בתקופת זמן קצרה. בנוסף, נציין שאנשים הנמצאים במצב גופני ירוד במיוחד חשופים לקשיים מסוגים שונים כמו: הרעה של המצב הבריאותי והזדקקות לאנשי רפואה על בסיס קבוע, שימוש בתרופות על בסיס קבוע, ישנן בעיות בהיבט הפסיכולוגי והסוציולוגי ועוד.

כאמור, למקצועיות המדריך קורלציה להשגת מטרות המתאמן בכלל וכשמדובר בהפחתת משקל עודף ואחוזי שומן – בפרט. ללא הנחיה מקצועית במקרים רבים יתקשה מתאמן זה או אחר להשיג מטרת האימון. מעניינת העובדה שלמרות המידע העצום הקיים כיום באינטרנט ובמדיות הרבות הקיימות, האדם הממוצע יתקשה עד מאוד לבחור תוכנית אימונים ומסגרת של אורח חיים בריאותי המתאים לו ללא הדרכה מקצועית של ממש. במדיות השונות חלק מהחומרים המפורסמים כלל לא מדויקים, לעיתים אנשי המקצוע המפרסמים מרכולתם הנם בעלי ידע בסיסי ראשוני בתחום (אך גם לפעמים ללא השכלה פורמלית לחלוטין) ועוד.
מתאמנים ללא הדרכה מקצועית? האימון שלכם עשוי להיות לא אפקטיבי!
להלן מספר דוגמאות של מתאמנים שונים המבצעים אימונים שונים ללא הדרכה מקצועית ובשל כך האימון עשוי להיות לא אפקטיבי ושלא לגרום לגירוי הגופני המתאים.
1. אימון אירובי –הנערך בדופק מטרה של 40%-60% מקצב לב מרבי (מוגדר כ 220 פחות הגיל לגברים ו226 פחות הגיל לנשים) אינו מתאים לשיפור יכולת גופנית אירובית למתאמן הממוצע. עצימות אימון כה נמוכה עשויה להיות מתאימה רק למתאמנים הלוקים בפתולוגיות מסוימות כמו השמנה מופרזת, מחלות לב וכדומה. לשאר המתאמנים, במרבית המקרים ההמלצה הנה העלאה של עצימות האימון האירובי לעצימות של 60% מדופק מרבי לפחות.
2. שעורי עיצוב הגוף הנערכים בסטודיו – במרבית המקרים מבוצעים עם אביזרי עזר כמו גומיות, משקולות, בודי בר ועוד, כשמטרת האימון העיקרית הנה 'חיטוב הגוף' (מושג זה אינו מדעי ונעשה בו שימוש רב בתחום האימון. בפועל מדובר על הפחתת אחוז השומן התת עורי והעלאת מסת שריר ו/או טונוס השריר). על מנת להשיג מטרת האימון ובד בבד לשפר היכולת הגופנית על ציר הזמן, יש להעלות עומסים בדרכים שונות. הגברת ההתנגדות מהווה האמצעי השכיח ביותר וחשוב לציין שבסטודיו לאחר מספר חודשי אימון עשוי לחול קושי בהוספת משקל / עומס. הסיבה לכך הנה בשל הציוד הקיים שהנו במגוון משקלים קטן במיוחד (לדוגמה: משקל משקולות היד בסטודיו קטן ונע בטווח של 3-1 ק"ג בממוצע). כמו כן, לא תמיד יש ממתחי גומי באלסטיות נמוכה שבאמצעותה ניתן להעלות העומס באימון ועוד… לפיכך למקצועיות המדריך השפעה רבה על השגת אימון אפקטיבי שיביא לשיפור התוצאות. מדריך שאינו מקצועי דיו יתקשה לבחור בתרגילים מתאימים שיתרמו לשיפור בפרמטרים חשובים במיוחד כמו: השפעה על מסת העצם, עלייה במסת השריר, עלייה בטונוס השרירי, הגברת חילוף החומרים הבסיסי, תרומה להרזיה, שיפור בתנועתיות יומיומית ועוד.

3. אימוני פילאטיס, יוגה ואחרים – אימונים אילו עשויים להיות אפקטיביים במידה והנם מבוצעים כהלכה. המתאמן הממוצע לא ממש מבין ויודע מתי התרגיל מיועד למתיחה של השריר ומתי מיועד לחיזוקו ולכן גם במקרה זה למקצועיות המדריך חשיבות רבה, אילולא כן, באימונים מסוגים אלה לא ממש יופעל עומס רב דיו על מערכות שלד-שריר. אימוני כוח המבוצעים באופן מושכל חשוב שיתבצעו בכל מעגלי החיים – מילדות ובכל שנות חייו של האדם. אותם אנשים שבוחרים שלא לבצע את אימוני הכוח על בסיס קבוע מעלים את הסיכוי ללקות במחלות מסוגים שונים ובעיות תפקודיות שרק מחמירות ככל שמתקדמים עם הגיל. אגב, אימון אירובי אינו מתאים ולא מיועד לשיפור יכולות גופניות מסוימות כמו אלו המושגות באמצעות ביצוע אימון אנארובי. לפיכך, אין מנוס מביצוע לפחות 2 אימוני כוח שבועיים על בסיס קבוע וניתן ומומלץ לבצע גם יותר במסגרת תוכנית אימונים מסודרת. מדריך שאינו מקצועי דיו יתקשה מאוד לבחור תרגילים מתאימים ולבנות תוכנית אימונים מושכלת תוך התאמה ברורה למטרות האימון. כשמדובר באימונים הנעשים בחדר הכושר הדבר אקוטי במיוחד מכיוון שבחלק ניכר מחדרי הכושר כיום ללא השכרת שירותיו של מדריך אימון אישי לא ניתן לקבל הדרכה מקצועית ומתאימה. בנוסף נציין את העובדה העצובה שבקורסי ההכשרה השונים הקיימים בישראל ( בתחום הדרכות חדר כושר ) אין התייחסות מספקת לנושא אורח חיים בריא, טיפול בהשמנה, תוכניות אימונים מתקדמות ( אירובי ואנאירובי ) טיפול באוכלוסייה הלוקה במחלות שכיחות ( סך הכול 4 שעות לימוד מוקצות לזה ) ועוד. אם כך, המצב הינו שמדריכי הכושר כיום בעלי השכלה של קורס מדריכים בסיסי הנם בעלי השכלה חסרה (רלוונטי גם לתחומי הדרכה נוספים) וללא מעבר של קורסי הכשרה נוספים יתקשו הם עד מאוד לבנות תוכנית אימונים מתאימה ולנתב דרך נכונה להשגת מטרת המתאמן בכלל וכשמדובר בהגברת חילוף החומרים והרזייה – בפרט.
5 המלצות יישומיות למתאמן
1. להתאמן רק עם תוכנית אימונים מסודרת ומובנת תוך התאמה ברורה של מטרות, יעדים ולוחות זמנים להשגת כל שלב. הדבר אפשרי רק עם מדריך מקצועי וותיק דיו הנמצא במועדון ( או מחוצה לו ) .
2. במידת הצורך לשכור שרותיו של מדריך אימון אישי מקצועי ובעל המלצות. אין הכרח לבצע אימונים אישיים על בסיס קבוע, אך חשוב לפחות לקבל תוכנית אימונים מעודכנת אחת לחודש בממוצע, אזי ההוצאה הכספית זניחה וכך ניתן ליהנות מתוכנית מתאימה שתוביל את המתאמן להשגת מטרת האימון.

3. לפנות לייעוץ תזונתי מקצועי. ישנם כיום דיאטנים ספורט מובילים שמסוגלים גם לבנות תוכניות תזונה וגם תוכניות אימונים והדבר כמובן מומלץ וחוסך לא מעט זמן וכסף.
4. לבחור סוג אימון (בהתייעצות עם המדריך) המתאים ביותר להשגת המטרה שנבחרה. הדבר חשוב במיוחד מכיוון שבמקרים רבים ניתן לקצר באופן משמעותי את תקופת הזמן להשגת מטרת אימון זו או אחרת. במידה והבחירה נכונה, לדוגמא אימון המבוצע בעצימות קלה במיוחד כמו: הליכה, פלדנקרייז, סוגים מסויימים של יוגה ועוד, ייתכן שיהיה צורך בתקופת זמן רבה יותר על מנת לגרום לשיפור ממשי ביכולת הגופנית לעומת אימונים אחרים שייתכן שיצריכו זמן מועט יותר באופן משמעותי מכיוון שהנם מבוצעים בעצימות גבוהה. לכן, ניתן במקרים מסוימים להשיג מטרות אימון ב 3 יחידות אימון בשבוע המתבצעות באופן עצים לעומת מקרה אחר בו מתאמנים במספר יחידות רב יותר במהלך השבוע.
5. לבצע אחת למספר שבועות עם איש מקצוע מדידות אנתרופומטריות כמו: היקפים, משקל, אחוזי שומן ומסת שריר ( אם המטרה הינה עלייה במסת שריר) וזאת על מנת לכמת את ההתקדמות באימונים. המדידות, נציין, תורמות במידה מסוימת לשיפור המוטיבציה של המתאמן ואף לשמירה טובה יותר על אורח חיים בריא. ללא מדידות אלו קשה יותר לדעת אם חלה התקדמות, מחד, ואם היא משביעת רצון וריאלית , מאידך.