בירה לבנה – הנשק החדש למניעת סוכרת

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram
בירה לבנה היא משקה המיוצר כבר למעלה מ – 6,000 שנה, עוד מימי התנ"ך ומהווה את אחד המשקאות העתיקים בעולם. בירה לבנה היא משקה טבעי המיוצר מלתת שעורה, כישות, מים ומותסס בעזרת שמרים. הבירה מכילה פחמימות, אלכוהול, ויטמין B ורכיבים צמחיים, שמקורם בחומרי הגלם הטבעיים. בשנים האחרונות פורסמו שורה של מחקרים מדעיים אשר מיצבו את הבירה הלבנה כמשקה בעל יתרונות בריאותיים מוכחים למניעת מחלות לב, לחיזוק המערכת החיסונית, למניעת דמציה (שיטיון) בגיל מבוגר ואף כמשקה מועדף על ספורטאים לאחר פעילות מאומצת.

בירה לבנה: יותר טוב מיין?

סגולות הבירה: לא רק ללב

אחת הסגולות הבריאותיות החשובות של הבירה הלבנה אשר הוכחה בשנים האחרונות במספר מחקרים, היא יכולתה להגן בפני מחלת הסוכרת. מחקרים אלו קבעו כי לבירה לבנה השפעה מגינה של כ – 30% במניעת מחלת הסוכרת. הערך הקלורי הנמוך של הבירה הלבנה העומד על כ -43 קלוריות בלבד ל-100 מילגרם והשפעתה על הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם הנגרמות בשכיחות גבוהה אצל חולי סכרת, יכולה שתייה מתונה של בירה לבנה להצטרף להמלצות לאורח חיים בריא למניעת סוכרת.
המסקנה כי צריכה מתונה של בירה לבנה מגינה מפני סוכרת עומדת בבסיס העובדה המדעית שהבירה הלבנה מפחיתה את הרגישות לאינסולין. שכן כאשר גוף האדם רגיש לאינסולין המצב הוא טוב וכאשר מאבדים את הרגישות המצב מוגדר כבעיה רפואית. באמצעות הפחתת הרגישות לאינסולין יכול הגוף להיות במצב בריא ויעיל יותר ולהזדקק לפחות הפרשה של אינסולין. מחקר מדעי שנערך בצרפת מצא קשר בין צריכה צריכת בירה לבנה ומשקאות אלכוהוליים לבין ירידה ברמת האינסולין בדם אשר היו נמוכות יותר ככל שצריכת המשקאות האלכוהוליים כגון בירה לבנה עלתה. המחקר מצא כי שתיית בירה לבנה מורידה את ערכי ההמוגלובין המסוכרר שהוא מדד לאיזון הסוכר בדם. החוקרים קבעו כי צריכת אלכוהול יומית של 30 גרם, הייתה בעלת ההשפעה המגנה ביותר מפני סוכרת עבור גברים. במחקר נוסף ונרחב במיוחד בהיקפו שנערך בהולנד וכלל 12 אלף חולי סוכרת ו-370 אלף משתתפים בריאים, נבחנו הרגלי הצריכה של משקאות אלכוהוליים ובכללם בירה לבנה, במשך 12 שנים תוך מעקב אחר רמות הסוכר בדם. הסתבר כי למי ששתה כמות מתונה של בין 6 עד 48 גרם אלכוהול ביום, היה סיכון נמוך יותר לחלות בסוכרת יחסית למי שלא שתה כלל או למי שהפריז בשתייה. במחקר אחר, ארוך טווח שנמשך 32 שנים, נבחנו הרגלי השתייה של 1,462 נשים שוודיות בגילאי 38 עד 60.
מסקנת החוקרים הייתה כי צריכת בירה לבנה ואלכוהול הורידה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 בקרב נשים ללא קשר לגיל והפחיתה את הסיכון לתמותה. במחקר נוסף שבדק למעלה ממאה אלף נשים צעירות לאורך עשר שנים, נמצאו תוצאות זהות, כשהחוקרים קבעו כי לצריכת אלכוהול בכמות של בקבוק בירה לבנה אחד או שניים ביום, הייתה ההשפעה המגנה ביותר למניעת סוכרת. מאמר שסיכם את התוצאות של המחקרים הרבים שנעשו בקרב אוכלוסיות שונות  קבע כי הכמות המומלצת לגברים למניעת סוכרת עומדת על 22 גרם אלכוהול ביום ולנשים 24 גרם אלכוהול ביום. החוקרים מאמינים כי הסוד בהשפעתה המיטיבה של בירה לבנה על סוכרת נובע מהקפדה על צריכה מתונה בכמות של בקבוק אחד או שניים ביום ופריסה של השתייה לאורך כל השבוע. עוד גורם משמעותי במניעת סוכרת היא הקפדה על משקל גוף תקין. בניגוד למיתוס, הערך הקלורי של  100 מ"ל בירה לבנה נמוך מזה של משקאות אלכוהוליים אחרים. לדוגמא ב-100 מ"ל בירה ישנן 43 קלוריות לעומת יין אדום ולבן יבש בו 84 קלוריות. 100 מ"ל של וודקה וויסקי הם בעלי ערך קלורי הגדול פי חמש מזה של הבירה.מחקר נרחב בנושא השפעתה של בירה לבנה על השמנה בקרב נשים במשקל תקין , שנערך במרכז הרפואי לנשים בבוסטון ארצות הברית בהשתתפות כ – 20 אלף נשים, קבע כי שתייה מתונה של בירה לבנה מפחיתה את הסיכון להשמנה ב –  61% בהשוואה להימנעות משתייה . המחקר עקב במשך 12.9 שנים אחרי 19,220 נשים אמריקאיות בגיל ממוצע של 38.9 שנים, אשר התחילו את המחקר במשקל גוף תקין ולא סבלו ממחלות לב או סוכרת. לאורך שנות המחקר הסתבר כי אלו שהקפידו על צריכה מתונה של אלכוהול – בקבוק אחד או שניים של בירה לבנה ביום, הפחיתו ב- 61% את הסיכון להשמנה וב- 30% את הסיכון למשקל עודף לאורך זמן בהשוואה לאילו שנמנעו משתייה . המחקר הראה כי על אף שכל הנשים החלו את המחקר במשקל תקין, 41.3% מהן  הגיעו במשך הזמן לדרגת עודף משקל והשמנה, מעלBMI  25. עם זאת, כאשר בדקו את נתוני צריכת האלכוהול של כלל הנשים, הסתבר כי עבור הנשים שדיווחו על צריכה מתונה של 1-2 בקבוקי בירה לבנה ליום, הסיכון להגיע לדרגת השמנה פחת ב-61% ואף הסיכון להגיע לדרגת עודף משקל פחת ב-30%. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי הבינלאומי לרפואה פנימית ה –  Internal Medicine .

המלחמה העולמית בסוכרת

האפשרות להילחם בסוכרת באמצעות תזונה, בעלת משמעות קריטית לחלקים עצומים באוכלוסייה במיוחד בתקופה זו כאשר מצוין בישראל ובעולם חודש המודעות למחלת הסוכרת. על פי נתוני המועצה הלאומית לסוכרת בישראל חיים היום כחצי מיליון איש החולים בסוכרת ועוד כחצי מליון ישראלים נמצאים במצב של סוכרת סמויה. בכל שנה מתגלים בישראל כ – 30 אלף חולים חדשים. מדי שנה מתים מסוכרת כ – 2,500 ישראלים, בכל שנה מתרחשות בארץ כ – 1,700 קטיעות איברים וכ – 1,400 מהן באופן ישיר כתוצאה מסוכרת. אחד מכל שלושה ילדים שנולד בישראל יפתח סוכרת במהלך חייו. סוכרת גורמת לעיוורון, מחלות כליה ודיאליזה, קטיעת רגליים, מחלות לב ומחלות מוח. בשנים האחרונות חלה עלייה חדה בשיעורי התחלואה בסוכרת בשיעור של  38% בנשים ו- 29% בגברים. תוחלת החיים של חולה סוכרת נמוכה בכ – 10 שנים לעומת אנשים בריאים. סוכרת היא גורם מספר אחד לעיוורון בישראל. חולי סוכרת מהווים למעלה מחמישים אחוז מחולי הדיאליזה ושבעים אחוז מהמאושפזים ביחידות טיפול נמרץ.  על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי למעלה מ – 300 מיליון אנשים ברחבי העולם חולים בסוכרת ומספר זה יכפיל עצמו בתוך 30 שנה. מגיפת הסוכרת עוצרת את הצמיחה הכלכלית על ידי נכות ואובדן חיים כתוצאה מהמחלה והסיבוכים הקשורים אליה. מחלת הסוכרת מהווה נטל כלכלי על החולה, בני משפחתו ומערכת הבריאות ומוערכת בעלות של כ –  376 מיליארד דולר ב-2010, או 11.6% מההוצאה העולמית הכוללת על בריאות. על פי נתוני ה – IDF הפדרציה הבינלאומית לסוכרת, כ – 344 מיליון אנשים נוספים נמצאים בסיכון לפתח סוכרת. אם לא ייעשה דבר לשינוי המגמה של המגיפה, הפדרציה צופה שעד 2030 438 מיליון אנשים יחיו עם סוכרת והעלות הצפויה תעלה על 490 מיליארד דולר. נתונים מדאיגים אלו יעלו לדיון באירוע "סוכרת המגפה של המאה ה-21 – ניתן לעצור את זה" שיתקיים ביום שני 22 בנובמבר 2010 בגני התערוכה בתל אביב ביוזמת המועצה הלאומית לסוכרת בשיתוף האגודה הישראלית לסוכרת והאגודה לסוכרת נעורים. לאירוע הוזמנו שרים, חברי כנסת, קובעי מדיניות וראשי ערים מכל רחבי הארץ מתוך ראייה כי מדינת ישראל חייבת ליצור שינוי ממשי בהתפשטות מחלת הסוכרת על ידי שינוי אורח החיים של אזרחי מדינת ישראל, אכילה נכונה, פעילות גופנית ומניעת השמנה.

חשוב לדעת

יודגש כי מכל המחקרים עולה כי שתייה מתונה וקבועה של בירה לבנה נחשבת בקרב גברים בכמות של עד שני בקבוקים (660 מ"ל) ביום ובקרב נשים עד בקבוק אחד ביום (330 מ"ל). צריכה מתונה זו מורידה משמעותית את הסיכון למחלות ומסייעת במניעתן, אולם צריכה מוגברת של בירה לבנה מבטלת השפעה זו ואף מסוכנת. בכל מקרה כששותים בירה לבנה לא נוהגים.
מאת: לימור בן חיים
תזונאית קלינית, המתמחה בטיפול בחולים ובמניעת מחלות באמצעות תזונה נכונה

שתפו עם חברים
את הכתבה

שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook

עקבו אחרינו

כתבות נוספות

הצטרפות לקבוצה הסגורה שלנו בפייסבוק

מאמנים ומתאמנים, שואלים, מתייעצים, מדברים ולומדים. הצטרפו ליותר מ-13,000 חברים.