3 סיבות להפסיק עם כפיפות הבטן

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

האם ישנו סיכוי שלא תצטרכו לעשות אף לא כפיפת בטן אחת כדי לחזק את השרירים?  בשורה טובה לכל "עצלני כפיפות הבטן" למיניהם: אפשר לגוון ואף להחליף את כפיפות הבטן המסורתיות. מה זה בכלל פלאנק? איך מבצעים אותו נכון? ועל מה חשוב להקפיד? כל מה שרציתם לדעת על הפלאנק ולמה הוא עדיף יותר מכפיפות הבטן.

 

לפני הכל: בואו נכיר את התרגיל- ואיך בכלל מבצעים אותו?

תרגיל הפלאנק הוא התרגיל "המאיים" על כפיפות הבטן זה מספר שנים, אבל עכשיו כבר יודעים ומבינים למה. לא מכירים את התרגיל? טרם הצלחתם להבין על מה אני בכלל מדבר? אז ככה: הפלאנק הוא תרגיל סטטי הפועל על מרבית שרירי הבטן והגב העמוקים. את התרגיל מתחילים ממצב של עמידת שש על הברכיים, מרפקים מתחת לכתפיים צמודים לגוף, וממצב זה מנתקים את הברכיים מהרצפה ומחזיקים את הגוף באוויר. אפשר לבצע את התרגיל בווארציות שונות לפי הרמה האישית של כל אחד מהמתאמנים. כך גם ישנה האפשרות לווסת את רמת הקושי של התרגיל ולהתאימה גם למתחילים או למתקדמים. מתחילים יכולים להתחיל ולהניח רק עם הברכיים על המזרן (מינימאלי). מתקדמים יכולים להקשות על שימוש בחצי כדור (בוסו), כדור גדול (פיטבול), גליל או רק לנתק רגל אחת באוויר ובכך להפר את שיווי המשקל, דבר שיוסיף אתגר נוסף לתרגיל.

פלאנק: מצב התחלתי

 

חשוב להקפיד על נשימות סדירות, מנח צוואר בהמשך לעמוד השדרה ולהקשיח את שרירי הבטן, כך שתמנע קריסה כלפי מטה והקשתה של הגב. למתחילים מומלץ להחזיק כ-10 שניות סטטיות ומתאמנים מתקדמים יכולים להחזיק גם כ- 30-60 שניות בכל סט. ניתן לחזור על התרגיל כ-3-6 פעמים (סטים/מערכות).

למה כואב לי?

נסו לא להכאיב לגב בזמן ביצוע התרגיל. מתאמנים מסוימים מדווחים לעתים על כאבים באזור הגב התחתון בזמן ביצוע התרגיל. מבדיקות שערכתי זה בעיקר נובע מקריסת קיר הבטן כלפי מטה, הקשתה בגב או הורדת הישבן. נסו להקפיד על כל כללי התרגיל הכוללים נשימות נכונות ומנחי גוף תקינים ותוכלו רק להפיק תועלת מהתרגיל.

פלאנק: מצב סיום

רגע לפני שאתם מפסיקים עם כפיפות הבטן ועוברים לפלאנק, קבלו 3 סיבות מרכזיות עם היתרונות של התרגיל על פני כפיפות הבטן המסורתיות:

 

1. מעורבות של ארבעת שרירי הבטן

תרגיל הפלאנק הוא תרגיל עילאי בעיני וזאת משום שהוא מפעיל את שרירי הבטן בצורה הטובה ביותר. קיר הבטן הקדמי בנוי מ-4 שרירים שונים- הישר בטני, האלכסוניים החיצוניים, האלכסוניים הפנימיים והרחב הבטני. תרגיל הפלאנק אחראי להפעלתם של כל ארבעת השרירים יחד. יחד עם זאת תרגיל הפלאנק מפעיל לא רק את שרירי הבטן, אלא גם את כל שרירי ליבת הגוף יחד עם שרירים נוספים.

2. תנועה רב שימושית

גם בחיים אנחנו תמיד מחפשים לעשות מספר משימות בו זמנית כדי לייעל את הזמן בדיוק כמו הפקודה של המחשב שלנו לעבוד "במולטי טאסקינג". אז למה שהבטן תעבוד אחרת? כפיפות הבטן המסורתיות מפעילות כפי שנאמר רק את קיר הבטן הקדמי (הישר בטני) בזמן שתרגיל הפלאנק מערב את כל ארבעת שרירי הבטן, מערב את שרירי ה-CORE הכוללים גם כן את זוקפי הגו, מסייע ליציבה וכמובן לייצוב מפרק הכתף. חוץ מכל זה, לכו תדעו מתי באמת תצטרכו לתמוך במשקל שלכם ולהרים אותו מהרצפה? זה בטוח יהיה נפוץ ופונקציונאלי יותר במהלך החיים מאשר לבצע את כפיפת הבטן ולהשתמש בתנועה זו במהלך היום.

הסוף לכפיפות הבטן?

3. הפלאנק עדיף עבור הגב שלכם

תרגיל הפלאנק יסייע לכם להישמר מבעיות גב הנוצרות כתוצאה מישיבה ממושכת. הפלאנק מחזק את שרירי הבטן, שרירי ה-CORE (השרירים העמוקים) בזמן שריבוי כפיפות בטן מסורתיות יכול להביא יותר נזק מאשר תועלת. כן, שמעתם נכון.  בין כל זוג חוליות בעמוד השדרה ישנו חומר סחוסי חזק – הדיסק הבין חולייתי. תפקידו של הדיסק הבין חולייתי הוא לבלום את הזעזועים הנספגים בעמוד השדרה ולהקנות גמישות ותנועה לעמוד השדרה. בזמן ביצוע כפיפות בטן הדיסקים הבין חולייתיים נדחסים ונדחפים אחורה, בדיוק כמו שתלחצו על סופגניה עם ריבה מצד אחד -והיא תהיה חייבת לצאת ממקום אחר. במהלך ביצוע כפיפות הבטן ישנו לחץ על חלקו האחורי של הדיסק שעם הזמן גם ייתכן נזק לדיסק ויגרום קושי בתפקוד המלווה בכאבי גב.

 

אני עכשיו בטוח שאחרי הסקירה שלי על כפיפות הבטן רבים מכם יתהו האם בכלל להמשיך בתרגילים כדי להשיג בטן שטוחה, והאם בכלל ישנו אפקט של תרגילי הבטן על הירידה באחוזי השומן. אל תטעו: חשוב לי להבהיר כי עדיין יהיה עליכם לשלב את שלושת הכללים הבאים בכדי להשיג את התוצאות המקסימאליות:

 

1. תזונה נכונה- כדי להשיג בטן שטוחה עלינו להקפיד על תפריט תזונה דל בשומן, עשיר בירקות בוויטמינים ובסיבים תזונתיים.
2. פעילות אירובית – לצורך "חיטוב הבטן" עלינו להתנער ממצבורי השומן העוטפים והמרפדים את גופינו. לשם כך, עלינו להגביר את ההוצאה האנרגטית של הגוף על ידי פעילות אירובית יומית. מומלץ לעסוק בפעילות אירובית כמו: ריצה, רכיבה, הליכה, שחייה, כדורגל, כדורסל או כל פעילות אחרת המעלה את הדופק ומעודדת את קצב שריפת הקלוריות ואיך לא…. את השומנים. בפעילות אירובית יש דרישה אנרגטית גדולה המסייעת בירידה במשקל ובירידה באחוזי השומן. יש לבצע פעילות אירובית בין 3 ל-5 פעמים בשבוע (30-45 דקות בכל פעם).
3. אימון שרירי הבטן בצורה אפקטיבית – חשוב לגוון בין התרגילים. גם שדאגתי "לייחצן" את תרגיל הפלאנק בכתבה הזו אין זה אומר שמהיום ואילך תבצעו רק את התרגיל הזה. אל תתקבעו, וגוונו בתרגילים – דאגו "לתקוף" את הבטן מכל הכיוונים, שימרו על עבודה איטית המלווה בנשימות נכונות ושימרו על מנח גוף תקין בעת ביצוע התרגיל. חשוב להבין כי אין צורך לבצע 500 כפיפות בטן ביום, ניתן גם להסתפק בפחות מ- 100 ועדיין להשיג תוצאות יפות. אין צורך לעבוד 20-30 דקות על שרירי הבטן, אפשר להסתפק גם ב 7-10 דקות יעילות. חישבו תמיד על איכות התרגיל ולא על הכמות. אסיים במשפט אותו אני תמיד נוהג לומר:

" LESS IS MORE – או בשפה פשוטה: לפעמים פחות – זה הרבה יותר"

מאת: שי אלנקרי

שתפו עם חברים
את הכתבה

שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook

עקבו אחרינו

כתבות נוספות

הצטרפות לקבוצה הסגורה שלנו בפייסבוק

מאמנים ומתאמנים, שואלים, מתייעצים, מדברים ולומדים. הצטרפו ליותר מ-17,000 חברים.