אימון גופני גורם להיווצרות טבעית של חומרים מחמצנים בתוך הגוף (רדיקאלים חופשיים ונגזרות פעילות של חמצן) ועלול לגרום לעקה חמצונית (Oxidative stress) – זהו מצב בו הגוף אינו מסוגל להתמודד עם כמות הרדיקלים החופשיים. בשל כך, מדוברים רבות בתחום רפואת הספורט על חשיבות נוגדי החמצון לפני, תוך כדי ולאחר אימון. עם זאת, עולה לא פעם השאלה האם אנשים המבצעים פעילות גופנית צריכים ליטול תוספי מזון סינטטיים המכילים כמויות גבוהות של ויטמינים ומינרלים (מגה-דוזות), בעלי יכולת נוגדת חמצון או שאולי נכון יותר לקבלם מן המזון? מרבית המחקרים שבדקו שאלה זו, הראו כי צריכה של תוספים סינטטיים העשירים בנוגדי חמצון עלולה לפגוע בתהליך ההסתגלות הטבעי של הגוף לספורט. ההמלצות כיום הינן, שבמידה ורוצים לעלות את ההגנה של הגוף מפני העקה החמצונית, בקרב העוסקים בספורט, ניתן לעשות זאת על ידי הקפדה של שילוב תזונה עשירה בנוגדי חמצון בתפריט היומי ובמיוחד לאחר אימון.

 

תה ירוק: יעיל בשמירה נגד מחלות.צילום: CC BY vordichtung

 

 

לתה ירוק יש יתרונות בריאותיים רבים, במיוחד בתחום של הגנה מפני סוגים שונים של סרטן, מחלות לב, מחלות כבד ועוד. התה הירוק מהווה מקור תזונתי חשוב לפוליפנולים, פלבנואידים שהם חומרים טבעיים בעלי יכולת נוגדת חמצון חזקה במיוחד. רוב היתרונות של התה הירוק מיוחסים ל- catechin ובמיוחד לחומר (epigallocatechin-3-gallate EGCC). בשנים האחרונות מספר מחקרים בחנו את השאלה "האם יכול להיות שלתה הירוק יש יתרון בריאותי בהקשר לספורט?" מחקרים שהתפרסמו לאחרונה, בדקו את השפעת התה הירוק (בשתיה/תוסף) על העקה החמצונית והנזק השרירי הנוצר לאחר פעילות גופנית מאומצת.

 

המחקרים התמקדו בעיקר בהשפעת התה הירוק על 5 המדדים הבאים:

1. שיפור הישגים ויכולת בספורט.

2. מטבוליזם האנרגיה במאמץ גופני.

3. שינויים בערכי מדדי דלקת (IL-6, IL-β1 TNF-α, CRP).

4. כמות נוגדי החמצון בפלזמה.

5. מידת הנזק השרירי בעקבות המאמץ הגופני וקצב ההתאוששות ב-24 שעות (רמות CPK).

 

תה ירוק: כיצד לצרוך על מנת שיסייע בשיפור ההישגים הגופניים?

תוצאות המחקרים הראו כי לתה ירוק יש פוטנציאל גדול בשמירה על הבריאות בשילוב עם פעילות גופנית מאומצת. לא נמצאו עדויות לשיפור מובהק בהישגים בספורט בעת שילוב תה ירוק. בנוסף, שילוב תה ירוק חד פעמי לפני פעילות, לא היה בעל השפעה מיטיבה מובהקת על המדדים שנבדקו. מרבית המחקרים הראו כי יש צורך בצריכה קבועה של תה ירוק במשך 3-4 שבועות לפחות, על מנת להשיג אפקט מובהק של שיפור מדדי ההגנה על הגוף לאחר פעילות גופנית מאומצת. המדדים העיקריים בהם נצפה שינוי מובהק בקבוצות המחקר שצרכו תה ירוק היו ירידה במדדי דלקת בפלזמה, הפחתת העקה החמצונית והקטנת הנזק לשריר. תוצאות אלו מעידות על הקטנת הפגיעה החמצונית לאחר המאמץ הגופני ושיפור ההתאוששות הגוף עד 24 שעות לאחר מכן, בעת צריכה קבועה של תה ירוק.

רוצים לשפר תוצאות? הקפידו על צריכה קבועה במשך 3-4 שבועות לפחות.צילום: MAX DIGITAL

 

בשורה התחתונה

למרות מיעוט יחסי במספר המחקרים שבדקו תחום זה, והבדלים גדולים ביניהם (במינון, במשך השימוש בתה, משקה או תוסף, סוג האימון), ניתן לומר על סמך הממצאים הקיימים בשלב זה, כי שילוב קבוע של תה ירוק עם פעילות גופנית מאומצת, עשוי להפחית את הנזק השרירי ולזרז את התאוששות לאחר פעילות גופנית מאומצת. דרושים מחקרים נוספים שיבחנו את השילוב הנכון בין תה ירוק לספורט. המטרה היא לגבש הנחיות מדויקות של המינון הרצוי ומשך הזמן הדרוש, כדי להשיג את האפקט המרבי של אספקת נוגדי החמצון מהתה הירוק לגוף בהקשר לספורט ולשמירה על הבריאות.

לאתר של יעל דרור

לעמוד הפייסבוק של יעל דרור