הניסיון להחדיר ירקות לתפריט היומי של הבית לא מסתיים עם רכישתם בסופר. חשוב מאוד לאחסן בצורה נכונה מצרכים מן הסוג הזה, גם בגלל תנאי מזג האוויר המאתגרים בישראל וגם בגלל הרגישות שלהם. הבעיה היא שרובנו לא מכירים את כללי האחסון או לחילופין מסתפקים באחסון במקרר בלבד. זה עלול לעלות ביוקר ובמקרים מסוימים אף מנטרל כמעט לגמרי את הערכים התזונתיים של הירקות.

 

אחסון נכון ובריא

אחסון נכון ובריא

 

הדבר הכי חשוב שצריך לזכור הוא שלא כל מוצר מגיב טוב לאריזה וטמפרטורה. למרות שבאופן עקרוני השיטה האידיאלית לשמירת תוצרת טרייה היא אכן קירור, יש לבחון כל מקרה לגופו ולהפריד בין הרגלי האחסון של ירקות שונים.

כמו כן, שמירת הירקות במקרר הביתי תתבצע בטמפרטורה של 4-6 מעלות ועל הדלפק במטבח בטמפרטורה של 22-26 מעלות לתקופה קצרה של עד 3 ימים בלבד. אם בוחרים לאחסן אותם במזווה, יש להימנע משימוש בשקיות פלסטיק כדי למנוע ריקבון.

 

איזה תנאי שימור מומלצים לכל ירק?

הדרך האידיאלית לשמור על הירקות לזמן ארוך יותר היא כאמור לדאוג לכל אחד מהם בנפרד. הכי טוב לשמור במזווה תפוחי אדמה, בטטות, בצל יבש ושום אבל לשים על הדלפק בטמפרטורת חדר נכונה בזיל עם בסיסי הגבעולים טבולים במים. לעומת זאת, עגבניות בוסר אפשר לשמור על הדלפק עד להבשלה כל עוד הם במצב ירוק או אדום בהיר ולאחר מכן להעביר למקרר לשם אחסון ממושך.

 

כל שאר הירקות הבסיסיים בהחלט יכולים להיות מאוחסנים במקרר מהרגע שבו הם מגיעים למצב הבשלה. רשימת הירקות שכדאי לאחסן בטמפרטורות המומלצות של המקרר כוללת מלבד עגבניה בשלה גם מלפפון, גזר, פלפל, חצילים, קישוא, סלרי, בצל ירוק, חסה, תרד, דלעת, קולורבי, צנונית, נבטים ופטריות.

 

רצוי לנצל את ההזדמנות ולהזכיר שגם תבלינים צריכים להיכנס למקרר. אחסון של התבלינים במקרר יעזור להם לשמור על הטעם, הריח והצבע ובמקרים מסוימים אף ישפיע על הערך התזונתי. מומלץ להקדיש עבור התבלינים מקום אחסון ייעודי בתוך מקרר ואפשר להשאיר אותם בתוך השקיות או האריזה המקורית.

 

כמה זמן הירקות יחזיקו מעמד?

גם מי שמקפיד על ההנחיות ומאחסן ירקות כראוי במקרר צריך לזכור שיש להם תוקף מוגבל. ירקות עלה עמידים כמו סלרי, כרוב וארטישוק יכולים להיות מאוחסנים במקרר עד שבועיים, לעומת ירקות עלה עדינים שיאבדו את היתרונות שלהם תוך שבוע.

 

לבסוף, ירקות שורש מאחסנים במקרר כשבועיים עד 5 שבועות, עגבניות ומלפפונים למשך שבוע מקסימום ואבטיח ומלון בשלים עד שבוע. גם אבוקדו, מנגו ואגס אפשר לשמור במקרר עד שבוע, לעומת תפוח עץ שיאוחסן לעד 3 שבועות.